b-design-beton-banner

Beton adalékanyag-keverék összetétel

Az adalékanyag-keverék összetétel jelentősége a beton minősége és ára szempontjából. Az adalékanyagok jól megválasztott keverési arányával az azzal készült betonok legfontosabb jellemzőit előre megalapozzuk.

Minden betonra vonatkozó előírás megszabja az alkalmazható keverékek határértékeit, de ezeken a feltételeken belül is sok mozgásterünk van az adagolási arányok helyes megválasztásával.

Beton - tervezéstől utókezelésig

A beton összetétel tervezése körültekintésre és előrelátásra vall, ami a mai kapkodó világban nem jellemző, de kívánatos a fejlődés az élet eme területén is. Lehet a beton összetételt egyszerűen csak összedobálni és lehet kitalálni.

Tervezett összetétel esetén a becsült szilárdbeton tulajdonságok tudatosan, nagy valószínűséggel elérhetők. Találomra választott beton összetétel esetén a végeredmény is esetleges lesz.

A beton vízzárósága

A beton vízzáróságát sajátosan kell értelmezni, hiszen porózus építőanyagról van szó. A vízzáróság követelményét mindig adott víznyomással együtt kell figyelembe venni, és a víznek a betonba való behatolás mélységével jellemezni.

A tökéletesen tömörített beton sem folytonosan tölti ki a teret, hanem a szemcsék közt, illetve a cementkő belsejében egymással kapcsolatban álló pórusok találhatók. A pórusokat méretük szerint három csoportba soroljuk, makro-, mezo- és mikro-pórusok különböztethetők meg.

Beton keverési arány?

A „beton keverési arány” szóösszetétel általában a házi körülmények között betonnal kapcsolatban megfogalmazott kérdésben merül fel.

Az információigény motívuma azonban minden betont előállító ember illetve cég esetén azonos: A beton egyes összetevőiből mennyit rakjak bele ahhoz, hogy az elvárásaimnak megfelelő minőségű anyagot a legolcsóbban tudjam elkészíteni.

Beton repedések kialakulása

Repedéseket nem csupán az erőtani számításban szereplő igénybevételek okoznak, hanem minden olyan hatás, amely a betonban valaha is húzószilárdságot meghaladó húzófeszültséget ébreszt. Ezek a következők:

Beton zsaluzat előkészítése

A zsaluzat előkészítésen sok múlik, a bedolgozás során nehézségek léphetnek fel. A zsaluzat szilárdsága, tisztasága, méretpontossága, a forma leválasztó vastagsága, hogy mennyire tudjuk tömöríteni a betont és milyen rétegvastagságban, milyen magasságból ejtik.