b-design-beton-banner

Sikerek

A betontervező program szakmai megalapozottsága


Kólya József levele a B-Design szoftverről

 

Örömünkre szolgál, hogy immár több éve a Parallel Kft. B-Design programcsomagjának felhasználói lehetünk. Transzport beton keverő üzemünk, amely több évtizedes "manuális" keverési és receptúra készítési technológiát követően 2004. óta létesített új keveréstechnikai berendezést, illetve azóta felhasználója az Önök szoftver csomagjának is. A szoftvercsomag felhasználása még a hagyományos beidegződésű dolgozók esetében is könnyedén sikeresnek mondható volt, és a mai napig is mindennapos tevékenységünk aktív és nélkülözhetetlen részese.

A beton receptúrák tervezését követően a gyártás során mind a kezdeti, mind a gyártásközi ellenőrzések igazolják a program szakmai megalapozottságát.

 

Kólya József ügyvezető, Tam-Bau Kft.

 

Tamási, 2008.07.25.

Különleges betonok

 

Papp József levele a B-Design szoftverről

 

Leggyakrabban a szemszerkezet tervezőt használom és ellenőrzöm a keverékeket, hogy mekkora az adalékanyag változása, szükséges-e beavatkozni, és a keveréken változtatni. A beton tervezésénél pedig óriási segítséget nyújt, mivel különleges betonra kérnek ajánlatot percek alatt összeállítom az összetételt, hozzáteszem a vegyszereket, beállítom a finomrész tartalmat, vízcement tényezőt, tervezett szilárdságot.


A program máris adja az anyagárat, beállítom a keverési díjat és megvan az önköltségi áram. Az ajánlatadásnál felhasználom azt az árat, amit a program kiad, hozzáteszem a keverék görbét és elküldöm az ajánlatot. Ezután hozzáfogunk a különleges cementből és vegyszerekből készült beton próbakeveréséhez ipari körülmények között. A program adatai szerint lekeverjük a betont, konzisztenciát beállítjuk, terülésmérést elvégezzük, ezután a betont kiszárítjuk, a tényleges víztartalom megállapítása végett, leginkább csak ezt kell változtatni! Mire a munkát megkezdi a vállalkozó, már megvan a szilárdsági, vízzárósági, illetve fagyállósági vizsgálatok eredménye is.

Ha ez a program nem lenne, csak találgatni tudnánk, hogy vajon mennyi cementet tegyünk bele, és több keverést kellene készíteni a szilárdság miatt.

Ami a legfontosabb, a beton tervezési program kiadja a várható szilárdságot is, ellentétben az eddig használt kezdetleges programoknál ez nem volt lehetséges. Külön érdeme, hogy EN-206 szerint is tudok már betont tervezni!

Amit még nagyon fontosnak tartok és oktatáson be szoktam mutatni, hogyan lehet pillanatok alatt elrontani a szilárdságot. Ezt a modellezést nem tudtam volna, ha nem lenne ez a program!

Bízom abban, hogy aki használja, ezek után csak megfelelő szilárdságú és összetételű betonokat fog készíteni. Ennek használatával javulni fog a betongyártók, és a szemléltetés révén a felhasználók hozzáállása a betonhoz.

Külön érdemük a programozóknak, hogy a kívánt változtatásokat rövid határidőn belül rendkívül rugalmasan megoldották.

 

Papp József ügyvezető, TBG Dunakeszi Kft.

 

Dunakeszi, 2003.06.25.