b-design-beton-banner

Beton - tervezéstől utókezelésig

A beton összetétel tervezése körültekintésre és előrelátásra vall, ami a mai kapkodó világban nem jellemző, de kívánatos a fejlődés az élet eme területén is. Lehet a beton összetételt egyszerűen csak összedobálni és lehet kitalálni.

Tervezett összetétel esetén a becsült szilárdbeton tulajdonságok tudatosan, nagy valószínűséggel elérhetők. Találomra választott beton összetétel esetén a végeredmény is esetleges lesz.

 

Amíg nem történt baj a betonnal

 

Bármilyen gondosan előkészített betonkeverék terv csak akkor ér valamit, ha a tervezett beton előállítása és a bedolgozása is szakszerűen történik.

A gondosan megtervezett és szakszerűen megkevert frissbeton a tökéletes szerkezet szempontjából egy lehetőség, amivel élni kell, de a teljes sikerért a beton bedolgozása során is tudatos tevékenységek sorozatára van szükség.

Statisztikai adatok szerint a tönkre ment szerkezetek tönkremeneteli okai között a bedolgozási hiba áll első helyen. Sajnos Magyarországon a beton bedolgozása nem szakma, ezért nem is lehet szakmai pontosságot megkövetelni, illetve a szakszerűség inkább lelkiismeretességet jelent. Minden betonból készült szerkezetnek (alaplemez, fal, pillér, térburkolat) megvannak a bedolgozási és utókezelési technológiai fogásai, amit alkalmazva eljuthatunk a szerkezet megfelelő, tartós használatra alkalmas minőségéhez. Ezeket a technológiai fogásokat részben, vagy egészben elhagyva, viszont elkerülhetetlen a minőség romlás, vagy a teljes kudarcot jelentő tönkremenetel. Ilyenkor is van választás: tűrni, vagy tiltani, azaz megalkudni a romlott minőséggel, vagy bontani és újjá építeni. Mind a kettő lényegesen drágább a hibamentes megoldásnál. A különbség csak az, hogy a költségek nem akkor és nem ott keletkeznek építés közben, ezért nem a kivitelezőt terhelik. Így az igazi okok fedésben maradnak, a szereplők más irányba terelik a felelősség kérdését.

 

Ha már megtörtént a baj


Előfordulhatnak időjárásból, külső hőmérsékleti okokból, de technológia nem betartásából is károsodások a betonban. Kiszáradás, fagyás, repedés, szilárdság vesztés, vízáteresztés, noha vízzáró betont szerettünk volna. Ilyenkor a károsodott beton javítása a fő cél. A hiányzó tulajdonságok pótlására kiegészítésére vannak javítóanyagok, eljárások. A javítások költsége meghaladja a hibamentes beton készítésének költségeit, de még mindig nem érik el a bontás újraépítés költségeit, ezért gyakran ez a megoldás jön szóba. Ennek felmérése, a javítás technológiájának kidolgozása betontechnológus feladata.

 

Remélem senkit nem ijesztettem el a betonnal való foglalkozástól, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a hibamentes szerkezet készítése a tervezéstől az utókezelésig tart.

Sulyok Tamás