b-design-beton-banner
Különleges betonok

 

Papp József levele a B-Design szoftverről

 

Leggyakrabban a szemszerkezet tervezőt használom és ellenőrzöm a keverékeket, hogy mekkora az adalékanyag változása, szükséges-e beavatkozni, és a keveréken változtatni. A beton tervezésénél pedig óriási segítséget nyújt, mivel különleges betonra kérnek ajánlatot percek alatt összeállítom az összetételt, hozzáteszem a vegyszereket, beállítom a finomrész tartalmat, vízcement tényezőt, tervezett szilárdságot.


A program máris adja az anyagárat, beállítom a keverési díjat és megvan az önköltségi áram. Az ajánlatadásnál felhasználom azt az árat, amit a program kiad, hozzáteszem a keverék görbét és elküldöm az ajánlatot. Ezután hozzáfogunk a különleges cementből és vegyszerekből készült beton próbakeveréséhez ipari körülmények között. A program adatai szerint lekeverjük a betont, konzisztenciát beállítjuk, terülésmérést elvégezzük, ezután a betont kiszárítjuk, a tényleges víztartalom megállapítása végett, leginkább csak ezt kell változtatni! Mire a munkát megkezdi a vállalkozó, már megvan a szilárdsági, vízzárósági, illetve fagyállósági vizsgálatok eredménye is.

Ha ez a program nem lenne, csak találgatni tudnánk, hogy vajon mennyi cementet tegyünk bele, és több keverést kellene készíteni a szilárdság miatt.

Ami a legfontosabb, a beton tervezési program kiadja a várható szilárdságot is, ellentétben az eddig használt kezdetleges programoknál ez nem volt lehetséges. Külön érdeme, hogy EN-206 szerint is tudok már betont tervezni!

Amit még nagyon fontosnak tartok és oktatáson be szoktam mutatni, hogyan lehet pillanatok alatt elrontani a szilárdságot. Ezt a modellezést nem tudtam volna, ha nem lenne ez a program!

Bízom abban, hogy aki használja, ezek után csak megfelelő szilárdságú és összetételű betonokat fog készíteni. Ennek használatával javulni fog a betongyártók, és a szemléltetés révén a felhasználók hozzáállása a betonhoz.

Külön érdemük a programozóknak, hogy a kívánt változtatásokat rövid határidőn belül rendkívül rugalmasan megoldották.

 

Papp József ügyvezető, TBG Dunakeszi Kft.

 

Dunakeszi, 2003.06.25.