b-design-beton-banner

Beton keverési arány?

A „beton keverési arány” szóösszetétel általában a házi körülmények között betonnal kapcsolatban megfogalmazott kérdésben merül fel.

Az információigény motívuma azonban minden betont előállító ember illetve cég esetén azonos: A beton egyes összetevőiből mennyit rakjak bele ahhoz, hogy az elvárásaimnak megfelelő minőségű anyagot a legolcsóbban tudjam elkészíteni.

A házi betonkészítésnél leggyakrabban a kőműves-szabályt alkalmazzák, mely leginkább a nagymama süteményreceptjére hasonlítva állapítja meg a beton keverési arányt: 3 lapát sóder 1 lapát cement, vizet meg annyit, amennyit felvesz. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az eredmény tényleg beton lesz. És azt is bátran elmondhatjuk, hogy így sikerült a legdrágábban a leggyengébb betont előállítani.

Mi a beton? Különböző méretű kőzetdarabok és -szemcsék (kavics és homok) [és néha egyéb anyagok pl. acél- vagy műanyagszálak, polisztirol- vagy agyaggolyók...] összeragasztva vízbázisú ragasztóval (cement [és néha egyéb vegyszerek]).


A beton összetevői az előbbiek szerint:

 •  

  Adalékanyag keverék: többféle méretű kavics és homok – ez már önmagában több összetevő
  Cement
  Víz
  Vegyszerek
  Kiegészítő anyagok

   

 

Az első három anyag van minden betonban. Ár szerinti megoszlásban a víz a legolcsóbb (reméljük így is marad), a cement pedig a legdrágább. Cél tehát a legkisebb cementfelhasználás.

 

A jó beton feltétele konyhanyelven: A szilárd összetevők tökéletes összeragasztása a köztes üres terek kitöltésével. A ragasztóból – vagyis a cement és a víz keverékéből (cementpép) - tehát pont annyira van szükség, amennyi kitölti ezt a teret. Ha kevesebb az értelemszerűen nem jó, hisz tökéletlen lesz a ragasztás (telítetlen beton). Ha több cementpépet alkalmazunk mint a rendelkezésre álló tér, akkor a ragasztandó szemek távolabb kerülnek egymástól és a kellőnél több cementet használtunk fel (túltelített beton – speciális esetekben erre max. 5-10%-ig szükség lehet, de általában felesleges).

Az eddig használt „köztes tér” hivatalos elnevezése az adalékanyag pépigénye. (Ezzel a fogalommal másik cikkünkben foglalkozunk.)

A pépigény literben megadott érték melyet a laboratóriumban megvizsgált adalékanyag keverékekről a gyártó vagy a forgalmazó jó esetben közöl.

Optimálisan telített cementpép esetén a szilárdság a cement minőségétől (az esetleg adagolt egyéb vegyszerektől) és a víz és a cement arányától más szóval a víz/cement tényezőtől függ. Részletekbe nem menően jó ha tudjuk: minél nagyobb a víz aránya a cementhez képest, annál kisebb szilárdságú lesz a megszilárdult beton. (A jelenség kémiai magyarázatán túl könnyen belátható, hogy adott térfogatba ha az egyikből többet teszek, a másiknak kevesebb hely jut.)

A különféle hatású vegyszerek ajánlott adagolási arányait a vegyszer jellemzői között megtaláljuk.

 

A beton optimális keverési aránya a leírtak szerint tehát jelentősen függ az összetevők minőségétől, fizikai kémiai és geometriai jellemzőitől. Ha hatékonyan kívánunk eljárni és nincs lehetőségünk az anyagokat megvizsgálni illetve a szükséges számításokat elvégezni, úgy látni fogjuk, hogy – bizonyos mennyiség fölött – olcsóbb és biztonságosabb a betont tanúsított betonüzemtől megvásárolni, mint a helyszínen megkeverni.


 

Stumpf Attila